© Opphavsrett ©

© Opphavsrett ©
Alle bilder som linker til en ekstern side (altså en ikke-blogspot-adresse), har jeg lånt fra andre steder. Alle andre bilder (de som HAR en blogspot-adresse) er tatt av meg. Det betyr at jeg har alle rettigheter til bildet og at du IKKE får kopiere det.
Hvis du likevel ønsker å bruke et av mine bilder, er du velkommen til å spørre meg om lov. Det er ikke sikkert jeg er like vanskelig som denne teksten kan tyde på. ;)
©

mandag 10. juni 2019

Vi lever

Joda, det står til liv. Både for meg og plantene mine. Den ene tomatplanten måtte riktignok gi opp ånden da den kom ut i pallekarmen, men alle de andre lever. Om ikke i beste velgående, så ihvertfall fysisk til stede. Det mentale nivået på plantene er jeg heller usikker på.

Både spinatspirene og den danske plukksalaten lå som slakt umiddelbart etter utplanting, men de kom seg faktisk ganske raskt. Jeg har samvittighetsfullt vannet omtrent hver dag, og på regnværsdager har jeg åpnet lukene litt slik at regnvannet kunne komme inn. Tomatplantene ble litt solsvidde da de møtte sola mer eller mindre i det fri, men de overlevde, det kommer nye blader og den største planten er i ferd med å danne blomster nå. Det er noen svært buskete skudd som jeg regner med blir gule blomster om litt. 

Litt av pallekarmen sett fra oven.
Salaten og spinaten lå som sagt som slakt, men selv om endel av "kroppen" lå nede, begynte de friskeste delene å reise seg, så nå ser de litt ut som den snåle skogen i Polen eller hvor den nå er. Jeg har håp om å høste av dem etter hvert.
 
Dansk plukksalat på bedringens vei.
Jeg har også fått plantet ut klematisen jeg kjøpte for et par uker siden, stakkar. Den var begynt å klamre seg til espaljeet den stod inntil, så nå måtte den i jorda før den ble umulig å løsne derfra. Nå får den derimot lov til å klamre seg til espaljeet. Den er litt ømfintlig og liker visst ikke sol på røttene, så jeg plantet en fin nellik foran den i kassa. Den dekker sikkert ikke godt nok, men enn så lenge er ikke sola så himla påtrengende heller. Ved siden av nelliken plantet jeg en særdeles hardfør Campanula 'Get mee' som har overlevd to vintre i ei lita leirpotte. Den skulle egenlig kastes i 2017, men så var det noe ved den som gjorde at jeg i stedet kastet den oppi ei ledig potte. Den fikk riktignok vann, men ikke mer jord enn klumpen som hang fast i røttene. Nå i år fikk den igjen flotte, blå blomster og fortjener en bedre sjebne etter en slik livskamp.


Jeg kjøpte også fire fantastiske flotte alunroter på Grette for en måneds tid siden, men det har jo vært så kjølig ute at jeg har ikke hatt lyst å stå ute og fryse for å sette plantene i potter. Det er noe jeg vil kose meg litt med. Men på fredag ettermiddag fikk jeg ihvertfall satt den alunroten som så mest pjusk ut i potte. Nå, et par dager senere, ser den mye mer sprek ut. Det er en Heucherella 'Sweet Tea', og jeg har hatt en før som jeg klarte ta livet av etter ett år. Jeg tror det skyldtes dårlig drenering av potta, så jeg skal være flinkere denne gangen. De tre resterende alunrotene skal komme i potte etterhvert.

Tre cosmos, en ranunkel og en lavendel må også pottes snart. Det går sent i år, men det gjør varmen også.
 
Nyplantet alunrot Heucherella 'Sweet Tea'. Får fine, hvite blomster.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...