© Opphavsrett ©

© Opphavsrett ©
Alle bilder som linker til en ekstern side (altså en ikke-blogspot-adresse), har jeg lånt fra andre steder. Alle andre bilder (de som HAR en blogspot-adresse) er tatt av meg. Det betyr at jeg har alle rettigheter til bildet og at du IKKE får kopiere det.
Hvis du likevel ønsker å bruke et av mine bilder, er du velkommen til å spørre meg om lov. Det er ikke sikkert jeg er like vanskelig som denne teksten kan tyde på. ;)
©

søndag 27. januar 2019

Dårlig samvittighet?

På jobb hadde vi et møte hvor man diskuterte sykefravær og holdninger til syke kolleger. En av lederne kommenterte på slutten av møtet at når man tok en egenmeldingsdag og var borte fra jobb, så skulle man kjenne litt på den dårlige samvittigheten ovenfor kollegene som måtte trå til ekstra på grunn av fraværet ditt.

Og jeg kjente at jeg var grunnleggende uenig, og skulle gjerne sagt i mot. Men som det vanligvis er satt jeg og strevde med å finne ord og argumenter, og holdt heller kjeft. Heldigvis var det én kollega som sa seg uenig i plenum.

For hvorfor skal jeg ha dårlig samvittighet for at jeg er syk? Det er sannsynligvis ikke min feil at jeg ble syk! 

Jeg har flere diagnoser. Noen er jeg mer åpne om og snakker om enn andre. Lavt stoffskifte og EDS er jeg helt åpen om. Endometriose snakker jeg mindre om, for da blir barnløshet ofte et tema og det er et tema jeg ikke tar opp. Likevel er nok endometriosen den diagnosen som har plaget meg mest i hverdagen, da jeg har hatt svært kraftige menssmerter og tilhørende plager opp igjennom årene. Disse smertene har av og til gjort at jeg har tatt egenmeldingsdager. Og for å gi et bilde på hvor sterke disse smertene har vært, så kan jeg fortelle at jeg en gang har forsøkt å slå meg selv i svime med å dunke hodet i en betongvegg. Det resulterte ikke i annet enn en mindre kledelig kul i panna, for jeg turde nok ikke dra til for hardt likevel.

Mange med kroniske tilstander har mer enn nok dårlig samvittighet i hverdagen fra før. Jeg er så heldig at jeg kan jobbe 100% og det har jeg gjort siden jeg var nyutdannet som 21-åring. Jeg har ikke engang hatt fødselspermisjon av åpenbare grunner. Men som kroniker bruker jeg opp mesteparten av min energi på å kunne gå på jobb. Det betyr at jeg ikke har særlig overskudd til annet. Jeg var mer sosial i 20-årene enn jeg er nå, men likevel mindre sosial enn jevnaldrende. Jeg sier ofte neitakk til invitasjoner og tilstelninger fordi jeg ikke har ork. Jeg er ikke flink til å holde vennskap ved like. Det gir meg dårlig samvittighet. Skal jeg i tillegg ha dårlig samvittighet for at jeg blir syk av og til også?

Skal jeg ha dårlig samvittighet hvis jeg får influensa og må være hjemme ei uke? En influensa det er stor sannsynlighet for at jeg fikk på jobb.

Skal jeg ha dårlig samvittighet hvis jeg faller på glatta og brekker håndleddet?

Skal jeg ha dårlig samvittighet hvis jeg får invalidiserende migrene og må ligge og spy på et mørkt rom?

Skal jeg ha dårlig samvittighet for en omgangssyke et sykt barn på jobb gav meg fordi pleierne ikke hadde rukket å spørre de rette spørsmålene til foreldrene og sette igang korrekt smitteregime, slik at jeg på det viset kom "for tidlig" og tok blodprøver av barnet uten smittevern?

Skal jeg ha dårlig samvittighet fordi jeg kaver meg på jobb hver dag og bruker opp all min tilmålte energi der og ikke orker noe annet etter jobb, slik at jeg av og til blir helt utslitt og må hente meg inn igjen?

Skulle jeg hatt dårlig samvittighet da min mor døde?

Skal en mor få dårligere samvittighet for å ta ut egenmelding på barnets vegne enn en far? 

Foreldre som har kronisk sykdom har enda dårligere samvittighet enn andre. Alt de skal strekke til, alt de ikke orker, alle snarveiene de må ta, alt de må si nei til. Skal de ha ekstra dårlig samvittighet hvis de er syke en dag eller to? 

Ikke faen! Jeg nekter å ha dårlig samvittighet hvis jeg er så syk at jeg må ta en egenmeldingsdag! Jeg har nok med den daglige dårlige samvittigheten for alt jeg skulle og burde ha gjort! Det holder, for helvete!

3 kommentarer:

 1. Jeg synes at det hun sa var mobbing. En bedriftsleder jeg snakket med ønsket ikke å ha syke ansatte på jobb. Han ga klar beskjed om at de skulle holde seg hjemme. Feks å presse seg på jobb med forkjølelse ville gjøre flere andre syke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, vi vil jo heller ikke ha syke på jobb. Faktisk har vi en policy på det, som at hvis man har omgangssyke, så skal man være symptomfri i to dager før man kommer tilbake på jobb. Det var litt diskusjon om det å heller komme på jobb og prøve, og heller gå tidlig hjem hvis man så at det ikke gikk. Men en liten forkjølelse er ikke fraværsgrunn nok i seg selv. Så er det store spørsmålet om hvor syk man bør være før man tar ut egenmelding. Men dårlig samvittighet? Ikke søren!

   Slett
 2. Selvfølgelig skal du ikke ha dårlig samvittighet for å være syk! Det var en særdeles dårlig og lite gjennomtenkt kommentar fra en leder. Hvis det er noe vi stort sett har for mye av, så er det dårlig samvittighet.. Ha en fin dag!

  SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...