© Opphavsrett ©

© Opphavsrett ©
Alle bilder som linker til en ekstern side (altså en ikke-blogspot-adresse), har jeg lånt fra andre steder. Alle andre bilder (de som HAR en blogspot-adresse) er tatt av meg. Det betyr at jeg har alle rettigheter til bildet og at du IKKE får kopiere det.
Hvis du likevel ønsker å bruke et av mine bilder, er du velkommen til å spørre meg om lov. Det er ikke sikkert jeg er like vanskelig som denne teksten kan tyde på. ;)
©

mandag 26. november 2018

På første forsøk

Jeg har jammen prøvd meg på noe nytt igjen. Denne gangen har jeg laget krumkaker for aller første gang i mitt liv. Jeg kom over mors oppskrift i den gamle oppskriftsboken hennes, samt en lapp fra min farmor som også angikk krumkaker. Jeg klarte ikke helt tolke det første ordet til farmor, for det ser da vitterlig ut som det står "Vri egg" og det høres veldig, veldig rart ut. Det kan også stå "Vu egg", men det gir enda mindre mening. Nåvel ...

Jeg arvet jo både krumkakejernet og krumkakekjegla etter mor, så jeg følte nesten at jeg måtte bruke arvegodset - og nå nærmer det seg jul styggfort. Alle ingrediensene var kjøpt inn, noen youtubevideoer studert og endel oppskrifter kikket på for å sammenlikne. I dag var jeg også mentalt klar.

Oppskriften er som følger:
1 egg (jeg brukte 2)
1 kopp farin
1 kopp hvetemel
1 kopp potetmel
1 kopp vann (jeg brukte litt mindre)
1 kopp smeltet, avkjølt smør

Dessverre stod det ingen flere instrukser enn målene, men etter all oppskriftsforskningen gjorde jeg som følger: Egg og farin vispes til eggedosis før tørrvarene tilsettes. Vannet tilsettes innimellom når røren blir for tykk. Smøret skal vendes inn til slutt. Og så hadde jeg 100 gram av alt i stedet for 1 kopp og litt kardemomme for julestemningens skyld. Og så lot jeg røren svelle (eller hvile) i ca. 30 minutter.

Jernet ble plugget inn. Det hadde jeg glemt å teste om fortsatt virket, men heldigvis gjorde det det. Og så var det å eksperimentere med mengde, steketid og rulling. Jeg oppdaget raskt at de glovarme kakene stivner kjempefort og derfor fikk jeg et par småbrente fingertupper i prosessen, men etterhvert lærte jeg meg hvordan jeg skulle rulle krumkakene. Siste halvdel av baksten så faktisk ut som helt vanlige krumkaker laget av rutinerte krumkakebakere. De første ble både små og lyse og litt uferdige i formen, men alle smakte akkurat som de skulle, skjønt de aller beste var de som var mest stekt. 100 grams-oppskriften holdt til 17 krumkaker, så når jeg skal lage til jul, så må jeg øke målene.

Krumkakeevolusjon fra venstre mot høyre. Mine seks første!
 

1 kommentar:

  1. Så flott at du bruker jern og krummer. Tykkelsen på røra har mye å si for resultatet. Jeg vil gjerne ha krumkakene så tynne og sprø som mulig og forsøker meg fram med vannmengden til røra er så tynn som mulig (det er en grense).

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...