© Opphavsrett ©

© Opphavsrett ©
Alle bilder som linker til en ekstern side (altså en ikke-blogspot-adresse), har jeg lånt fra andre steder. Alle andre bilder (de som HAR en blogspot-adresse) er tatt av meg. Det betyr at jeg har alle rettigheter til bildet og at du IKKE får kopiere det.
Hvis du likevel ønsker å bruke et av mine bilder, er du velkommen til å spørre meg om lov. Det er ikke sikkert jeg er like vanskelig som denne teksten kan tyde på. ;)
©

fredag 21. oktober 2016

Se D!

Jeg var hos legen min igjen. Faren min spurte meg nemlig under bursdagsmiddagen min i begynnelsen av måneden om jeg hadde tatt "den der prøven" for arvelig brystkreft. Det hadde jeg ikke. Jeg visste at min farmor fikk brystkreft i 70-årene, men hun ble operert og ble bra igjen etterpå. Min mormor døde av kreft, men jeg trodde det var lungekreft. Det var det ikke. Hun døde av brystkreft 44 år gammel, da min mor bare var 16 år gammel. Lille julaften, til og med.

Jeg søkte litt på nett om arvelig brystkreft, og kom over noen kriterier for å mistenke arvelig brystkreft i familien. De er som følger: 
  • Kvinner under 50 år med brystkreft
  • To nære slektninger under 55 år med brystkreft
  • Tre nære slektninger med brystkreft uansett alder
  • Menn med brystkreft
  • Kvinne under 60 år med kreft i begge bryster (bilateral brystkreft)
  • En kvinne med brystkreft og nær slektning med eggstokkreft
  • En kvinne med brystkreft og nær slektning under 55 år med prostatakreft 
  • En kvinne med eggstokkreft, uansett alder
Da tenkte jeg at det var en god idé å få tatt DNA-testen for dette, og fikk meg altså en legetime. Blodprøven tok jeg i dag, sammen med en liten haug andre prøver jeg slengte på når jeg først var i siget. Legen min og jeg har en avtale om at jeg kan bestille mine egne blodprøver og så vurderer hun dem når hun får svaret. Jeg kontrollerer bl.a. min hypotyreose, vitamin B12 og vitamin D sånn cirka kvartalsvis.

Jeg har ligget noe lavt på vitamin D, lyshudet, rødhåret og solunnvikende som jeg er. Men denne gangen var jeg veldig lav. Jeg har ligget på rundt 40 nmol/L (referanseverdien er 50-150), men i dag, altså! Usle 29 nmol/L. De tablettene jeg har i skapet på badet har stått godt lagret der, men de gjør lite nytte for seg i boksen. Nå har jeg i stedet kjøpt tyggetabletter med appelsinsmak. De er faktisk gode! Jeg setter min lit til at to slike om dagen kan hjelpe litt.

Sånn avslutningsvis kommer jeg på at det egentlig er endel kreft i slekta på begge sider. Farfar døde av tykktarmskreft og en onkel på morssiden døde av kreft i eller på halsen. Og min mor fikk nettopp påvist ondartet føflekkreft som skal opereres vekk om et par uker. Jeg går nesten bare og venter - og lurer på hvilken variant jeg på et eller annet tidspunkt skal få.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...