© Opphavsrett ©

© Opphavsrett ©
Alle bilder som linker til en ekstern side (altså en ikke-blogspot-adresse), har jeg lånt fra andre steder. Alle andre bilder (de som HAR en blogspot-adresse) er tatt av meg. Det betyr at jeg har alle rettigheter til bildet og at du IKKE får kopiere det.
Hvis du likevel ønsker å bruke et av mine bilder, er du velkommen til å spørre meg om lov. Det er ikke sikkert jeg er like vanskelig som denne teksten kan tyde på. ;)
©

søndag 14. februar 2016

Alle hjerters dag

Det er valentinsdagen igjen - en dag skapt av handelsstanden for å tjene en haug penger på folks dårlige samvittighet. En amerikansk nyskapning adoptert til Norge i profittens tegn.

Eller?

Jeg leste nylig en kort artikkel i enten Illustrert Vitenskap eller Historie (mine to favorittmagasiner) som omhandlet valentinsdagen og gav meg et mer historisk perspektiv på dagen.

Dagen er nemlig ikke helt fersk. Den er eldgammel, faktisk.

Den katolske kirke har minst to historiske Valentinere, en biskop og en prest, som begge har blitt helgener og derfor Sankt Valentin. Det er mange myter omkring hvem og hvorfor, men den mest anerkjente og brukte myten angår presten Valentin som tjenestegjorde i Roma på 200-tallet. Keiser Claudius hadde forbudt unge soldater å gifte seg fordi enslige soldater skulle være flinkere enn gifte soldater, mens presten syntes det var urettferdig og fortsatte å vie romerske soldater til sine kjærester. Det likte keiseren dårlig, hev presten i fengsel og gav ham dødsdom. Før presten ble henrettet, sier myten at han sendt sin kjære et avskjedsbrev som han avsluttet med "Fra din Valentin" - en frase som fortsatt er i bruk.

Det er antatt at kirken, i sin vante tradisjon, valgte medio februar som St.Valentinsdag for å kristne den hedenske Lupercalia-feiringen, som var en fertilitetsfeiring av Faunus, samt Romulus og Remus - Romas grunnleggere. Lupercalia-feiringen overlevde likevel til slutten av 400-tallet, da den ble ansett som "ukristen", og pave Gelasius erklærte 14. februar som St. Valentinsdag.

Først mye senere ble St. Valentinsdagen assosiert med kjærlighet og romantikk. I løpet av middelalderen ble 14. februar i Storbritannia og Frankrike ansett som datoen da fuglenes parringssesong startet, og dette gav etterhvert valentindagens nåværende mening.

Valentinhilsener var populære helt tilbake til 1400-tallet, og det tidligst kjente valentinsbrevet er fra 1415 - et dikt skrevet av Charles, hertugen av Orleans, til sin kone. Han skrev brevet i Tower of London, der han satt som krigsfange, og brevet fins i dag i British Library i London.

På 1600-tallet ble valentinsdagen populær i Storbritannia, og rundt 1900 kom de første ferdigtrykte valentinkortene i salg.

I dag har naturligvis handelsstanden gått helt av skaftet og dagen er overkommersialisert så man får hull i tennene av all sukkersøtheten dagen innebærer. Men helt ny er den altså ikke.


Kilde: History.com


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...