© Opphavsrett ©

© Opphavsrett ©
Alle bilder som linker til en ekstern side (altså en ikke-blogspot-adresse), har jeg lånt fra andre steder. Alle andre bilder (de som HAR en blogspot-adresse) er tatt av meg. Det betyr at jeg har alle rettigheter til bildet og at du IKKE får kopiere det.
Hvis du likevel ønsker å bruke et av mine bilder, er du velkommen til å spørre meg om lov. Det er ikke sikkert jeg er like vanskelig som denne teksten kan tyde på. ;)
©

tirsdag 31. mars 2020

Hypokondrisk

Jeg holder på å bli helt tussete! En hypokonder av dimensjoner. Jeg har jo diverse tilstander fra før (endometriose, hypothyreose, EDS, allergi, oftalmisk migrene f.eks.) og jeg har hostet i 20 år. Fordi jeg hostet på meg ryggvondt, ble jeg utredet og fikk diagnosen anstrengelsesastma. Etter ti år og astmabehandling ble jeg friskmeldt da vi skulle flytte fra Oslo. Jeg fortsatte likevel å hoste litt og har utviklet en "stygg" hoste, litt sånn røykhosteaktig enda jeg ikke har tatt et sigarettdrag i mitt liv. Ny utredning i hjembyen min inkluderte bronkoskopi og jeg fikk vite at jeg har trakeomalasi, som nok er årsaken til den stygge hostelyden. Jeg mistenker at malasien skyldes EDS.

Det siste halvåret, tenker jeg, har jeg kjent på en følelse av en forkjølelse som aldri bryter ut. Jeg er ofte litt småtett i nesa, men legene fant aldri ut noe av det og påsto at de ikke kunne se noe unormalt. Før jul tenkte jeg at det hadde jo vært typisk at forkjølelsen skulle komme under juleforberedelsene, og jeg har ofte nok kjent nøye etter om jeg hadde en bitteliten grunn til å ringe inn syk på jobb, men jeg ble aldri syk nok til det.

Så kom mars og koronaviruset begynte å nærme seg faretruende. En haug av tiltak er satt i verk på jobb, vi får ikke forlate landet, helsevesenet ruster opp etter beste evne, ingen må bli syke og alle må beskytte seg. Jeg begynte å kjenne på at nesa ble litt tettere og jeg småsnufset litt innimellom, før jeg innså at pollensesongen hadde begynt rekordtidlig i år og jeg hadde glemt å begynne på allergimedisin! Nå har jeg gått på det i to uker og nesa oppfører seg ikke annerledes.

Som helsepersonell er det ekstra overvåkenhet om egen helsetilstand. Kan vi gå på jobb? Er vi smittebærere? Det er kriterier om akutt innsettende feber, hoste og tungpust. Skal vi koronatestes? Men det er begrensede midler. 

Så jeg går hele tiden og kjenner etter. Har jeg sår hals? Ja, men den forsvinner i løpet av noen timer. Jeg har begynt å snufse litt denne helgen, men det er jo egentlig et godt tegn. Det er kanskje allergien som gir snufsingen? Jeg hadde et migreneanfall på jobb i dag og det har jeg jo sjeldent, men det oppførte seg som normalt med synforstyrrelser som forsvant etter omtrent en halvtime. Er det et tegn? Jeg hiver etter pusten når jeg går trapper på jobb, men kjennes det ikke egentlig ut som normal dårlig form? Når jeg legger meg for natten, er det ikke litt knitring når jeg puster? Jeg har ingen feberfølelse, men den hostekula i sted var jo tørrhoste. Er ikke det et dårlig tegn, tro? Og der var den såre halsen igjen, men nå forsvant det visst likevel. Og hvis jeg sitter slik, er jeg littebitt tyngre i pusten da? Eller når jeg sitter foran PCen og kjenner etter, er det litt annerledes å puste? Og er det ikke litt varmt akkurat nå? Skal jeg ringe "koronatelefonen" og spørre i morgen? Må jeg testes nå?

Jeg blir litt sprø av å kjenne etter. Er det noe jeg frykter, er det å være smittebærer og uforvarende smitte andre - særlig sårbare pasienter. Vi vasser jo i mistenkte tilfeller hver arbeidsdag nå, og kler oss opp og ned i smittervernsutstyr ørten ganger for dagen. Vi "vet" at det bare er et tidsspørsmål for noen på avdelingen blir smittet, og hva skjer da? Hvor mange må da i karantene? Men ingenting ved min helse er akutt - alt er kronisk eller langsomt innsettende. Truende forkjølelse i et halv år, liksom! Hoste i 20 år. Da er liksom ikke den smått halvtette nesa mi så mye å komme med. Men jeg fortsetter å kjenne etter og blir langsomt halvsprø underveis. Hvis nå bare forkjølelsen kan bryte ut, så blir jeg kanskje testet og får midlertidig visshet - og blir kvitt den truende forkjølelsesfølelsen jeg er så lei av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...